Helstekt kotlettrad i gryta hemma

Helstekt kotlettrad i gryta hemma

Sofia Bergström·23 december 2025·
2 min

Helstekt kotlettrad i gryta är en klassisk svensk favorit som imponerar både på familjen och gäster. Rätten är enkel att laga men ger resultat som känns hemmagjord och verkligt läcker. Med rätt teknik blir köttet saftig och smakrik, perfekt för en mysig middag hemma.

Hur du tillagar kotlettraden rätt

Börja med att bryna kotlettraden på alla sidor i en varm gryta. Det tar bara några minuter och ger köttet en fin färg. Sedan häller du över grönsaker som lök och morötter, tillsätter buljong eller vatten och låter det sjuda långsamt i 1 2 timmar.

En köttermometer är din bästa vän här. När köttet når 70 73°C inuti är det genomstekt men fortfarande saftigt. Efter tillagningen vilar du köttet inslaget i folie i cirka 5 minuter så fördelar sig saften jämnt. Det gör verkligen skillnad.

De bästa kryddorna och såserna

Rosmarin, vitlök och ingefära lyfter smaken fantastiskt bra. Mörk soja ger umamismak och djup till grytan (det är verkligen underbart). Skyn från kokandet kan du förtjocka med lite mjöl och blanda med creme fraiche eller grädde för en krämig sås.

Vill du göra rätten lite hälsosammare? Använd då magrare buljong och minska mängden grädde. Creme fraiche ger cremig textur med mindre fett än vanlig grädde.

Enkla tipps för lyckat resultat

  • Lergryta ger jämn värme och gör köttet extra mört
  • Tillbehör potatis, morötter och andra rotfrukter passar perfekt
  • Köttets kvalité välj gott fläskkött från en pålitlig källa
  • Grönsaker servera med mycket färska grönsaker för balans
  • Tid skynda inte på. Långsam tillagning är hemligheten till saftigt kött

Rätt temperatur och långsam tillagning bevarar köttets näringsinnehål och gör det mört och gott. Du får en rätt som smakar hemmalagad och varmande, något som familjen älskar.

Prova helstekt kotlettrad i gryta nästa gång du vill imponera utan att stå många timmar i köket. Det blir garanterat en hit vid matbordet och alla mår bra av maten!

Dela: